Minggu, 07 Februari 2010

10 KUNCI PERSAHABATAN YANG BAIK

  1. Pilih orang yang mempunyai minat yang sama seperti anda agar anda mempunyai persamaan, tetapi jangan mengetepikan orang yang langsung tidak mempunyai persamaan dengan anda, bersikap terbuka baik untuk anda.
  2. Ingatlah pada satu pedoman penting yaitu berlaku baik terhadap orang lain sebagaimana anda suka diperlakukan. jika anda menghormati orang lain, orang lain akan menghormati anda juga.
  3. Sadarlah bahwa tidak ada yang sempurna, setiap orang mempunyai sifat-sifat aneh dan perbedaan, dan menerima perbedaan orang lain adalah kunci persahabatan yang baik.
  4. Hargai pendapat orang lain.
  5. Sadarlah bahwa sahabat sekalipun tidak dapat bersama 24 jam. Carilah minat-minat yang lain dan jangan cemburu apabila sahabat anda mempunyai minat-minat yang lain juga.
  6. Komunikasi sangat penting, Sahabat anda belum tentu dapat membaca fikiran anda. Sekiranya ada sesuatu yang dapat merusak persahabatan anda, beritahulah.
  7. Jangan biarkan faktor X, seperti tekanan (stress) merusak persahabatan anda. Sahabat yang baik akan membenarkan anda melepaskan perasaan kepada mereka, tetapi jangan hanya mempergunakan mereka untuk melepaskan perasaan ... dan sebagai balasan anda sepatutnya bersedia untuk mendengar luahan perasaan mereka pula.
  8. Belajar daripada satu sama lain.
  9. Jangan mengata di belakang kawan anda.
  10. Pilih kata-kata anda dengan bijaksana kerana anda tidak boleh menariknya kembali.
(mohon maaf, postingan ini sedikit banyak berbahasa melayu. diambil dari Album Al-Khaulani STAIL '09)

Tidak ada komentar:

Posting Komentar